[...] posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT); ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała węglowodany złożone np. ryż brążowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Uwaga: przy zaburzeniach glikemii węglowodany wg badań warto [...]
[...] „czysta”? Kwestia definicji i umowności. Z kolei diety wegetariańskie zapewniają duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym ze względu [...]
O witaminie C najczęściej myślimy w aspekcie walki z przeziębieniami, czyli w okresie jesienno-zimowym. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć ci na to pytanie w tym artykule. Ochrona antyrodnikowa - działanie przeciwutleniające Gdy myślimy witamina C pierwszą myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie [...]
[...] to nie ma być dieta dla sportowca, ale pakiet umożliwiający przetrwanie w niekoniecznie sprzyjającym środowisku. Niestety, polskie racje żywnościowe są oparte w większości o węglowodany o szybkiej kinetyce. Wcale nie jest lepiej, jeśli chodzi o zamienniki wydawane w ramach całodziennego wyżywienia. Niedawno skalkulowałem produkty, które żołnierz [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
[...] są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest najlepsza pora na proteiny? Co jest ważniejsze: białko czy węglowodany? A czy można stworzyć nadwyżkę energetyczną proteinami? Wbrew temu, co mówił kiedyś np. jeden z najlepiej rozpoznawalnych w mediach społecznościowych zawodników, [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
[...] dziennie (jeden banan waży 150-200 g). Oczywiście nikt nie żywi się samym ryżem czy samymi bananami. Pokazuję tylko, iż nawet dla cięższych osób, pokrycie zapotrzebowania na węglowodany może stanowić problem. Typowy posiłek kulturysty wygląda np. tak: pierś z kurczaka, 2 grahamki, ½ szklanki soku z pomidorów, sałatka z ogórka i chudego jogurtu, [...]
[...] żywności wysokiej jakości, nie będzie równie szkodliwa dla zdrowia, jak tańsze odpowiedniki. Wszystko wskazuje, iż (poza nadwyżką z protein) niezależnie jakiej jakości węglowodany i tłuszcze, dostarczane w nadmiarze, tuczą. Przy tym zapewne węglowodany, które są tańsze i mają szybszą kinetykę, będą wykazywały większy negatywny wpływ na [...]
[...] a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania zbędnych kilogramów. Aby poprawić poziom insuliny: obserwuj swój organizm, jak reaguje na węglowodany wprowadź regularne ćwiczenia zadbaj o odpowiednią dietę wprowadź dobrej jakości węglowodany, białka oraz tłuszcze unikaj wysoko przetworzonej żywności eliminacja [...]
[...] na ukrwienie jelit itd.). Do monosacharydów zaliczamy np. fruktozę, glukozę, erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, galaktozę, sedoheptulozę, dihydroksyaceton. Po co nam węglowodany? Fruktoza – charakterystyka Co w nadmiarze może spowodować fruktoza? Ile fruktozy to „za dużo”? Glukoza Czy jedzenie owoców powoduje cukrzycę? [...]
Okres jesienno-zimowy to czas, gdy łatwo zachorować i stracić kolejne tygodnie treningu. W związku z tym, czy opłaca się trenować, gdy warunki atmosferyczne nie sprzyjają zdrowiu? Zawieszać trening, gdy czujemy się źle? Czy mimo brania antybiotyków trenować? Postaram się odpowiedzieć na te pytania. Podsumowanie Nie opłaca się trenować, gdy źle [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
Sposobów oraz metod na pozbycie się zbędnych kilogramów jest wiele. Do jednych z najbardziej popularnych, a także często stosowanych należy dieta ketogeniczna. Kojarzona jest zazwyczaj z szybką utratą masy ciała, a także z brakiem odczuwania głodu. Na temat diety ketogenicznej istnieje wiele sprzecznych ze sobą teorii. Jedne głoszą, iż jest jedną [...]
[...] (obok ACTH, alfa i beta melanotrofiny, TSH, GH, wazopresyny). Jednak zupełnie nie zgadzam się z tym tokiem myślenia. Ta sama autorka sugeruje, aby na noc jeść „węglowodany lub warzywa” (oryginalne sformułowania). Przykro mi, ale węglowodany powodują o wiele silniejszy wpływ na insulinę i mam na poparcie mych słów badania. Jak [...]
Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]
[...] Ciężko jest „upchnąć” odpowiednią ilość kalorii w ramach 3 posiłków, szczególnie dla cięższych zawodników. Z badań i z praktyki wiemy, iż o ile tłuszcze oraz węglowodany są magazynowane (tłuszcz wisceralny, podskórny, wewnątrzmięśniowy, węglowodany – glikogen wątrobowy, mięśniowy, a nawet glikogen składowany w astrocytach, w [...]
[...] Nie istnieją silne dowody na to, iż „pompa” (napływ krwi do mięśni) jest skorelowana z przyrostem masy mięśniowej. Można osiągnąć znakomite ukrwienie mięśni, stosując węglowodany, ćwiczenia z ciężarem własnego ciała, jabłczan cytruliny, czy inne sztuczki. Czy to spowoduje hipertrofię? Zapewne znikomą. Z kolei wiemy, iż dobre przyrosty [...]
Zacząć należy od tego, iż podobnie, jak w wielu innych przypadkach, istnieje stare i nowe. Pierwowzór muay thai ciężko odnieść do stylu praktykowanego obecnie w salach treningowych. Dozwolone tam były techniki zakazane na ringu (uderzenia głową, uderzenia w krocze). Muay boran było związane z używaniem broni, która nie istnieje w stylu trenowanych [...]